keskiviikko 16. elokuuta 2017

CHILI CON CARNE

Musta tuntuu,että hirveen monella on jonkinlainen trauma chili con carnesta, jonka kouluruokailu on aiheuttanut. Mietin pitkään,että kokeilenko tätä ollenkaan, sillä tää ei aiheuttanut hirveen positiivisia viboja myöskään T:ssä - silti päätin riskillä kokeilla. Meillä tätä oli ala-asteella vissiin kerran viikossa, vähän sellaisena sekametelisoppa- versiona joka sisälsi joka kerta jotain erilaista, sentään riisin kanssa tarjottiin, kun T kertoi,että heidän ala-asteella tätä syötiin aina nimenomaan perunan kanssa. Joten jo ennen ruuan valmistuksen aloittamista oltiin yhtä mieltä,että toivotaan paremman makuista, kuin mitä ollaan aiemmin tätä syöty. Samalla päätin piilottaa ruokaan pavut ja linssit mitä Indiedaysin päivästä oli kaappiin eksynyt! ;) 

Tää oli kyllä positiivinen yllätys ja resepti jää varmasti käyttöön, tästä määrästä syödään varmasti pari päivää ihan sujuvasti. Maku ei ollut liian tulinen tai mausteinen, vaan sopiva ja  just meidän makuun täydellinen. Chili con carne on yllättävän täyttävää ja tätä voi syödä joko riisin kanssa tai tortillojen/ tacojen kanssa, joten ihanan monipuolinen ruoka siis! :)

Tähän reseptiin tarvitset:
- 400 grammaa jauhelihaa (mulla oli naudan 10%)
- lihaliemikuution
- 1 tölkki maissia
-2 tölkkiä tomaattimurskaa, chilillä maustettua
- 2 punasipulia
-3 valkosipulinkynttä
- 2 pientä chiliä (ei ollut kovin tulisia)
-pari paprikaa
-1 purkki kidneypapuja
-1 purkki vihreitä linssejä
- suolaa
-mustapippuria
-oreganoa joko kuivamausteena tai tuoreena(meillä oli tuoreena)
- 2 dl vettä

Valmistushan tässä oli hyvin helppo:
  • Laita uuni päälle noin 150 asteeseen, mielellään tasalämpöön, kun tällä ei oo kiire. Pilko sipulit,paprikat,chilit sopiviksi palasiksi valmiiksi (ite tein reiluja paloja, koska oletin myös T:n syövän, joten nirsona voisi kerätä ne isommat palat helpommin pois).Ota linssit, pavut sekä maissit pois purkeistaan ja huuhtele ne valmiiksi ja laita sivuun odottamaan.
  • jauheliha paistetaan padassa (itsellä käytössä sarpaneva), sitten lisätään lihaliemikuutio veden kanssa pataan ja annetaan kiehahtaa.Tämän jälkeen lisästään tomaattimurskat, suola& pippuri sekä jo valmiiksi huuhdellut linssit, pavut ja maissit sekä sipulit,paprikat ja chilit.
  • Sitten vaan kiehautetaan ja laitetaan uuniin pariksi tunniksi hautumaan. Mitä pidempään on uunissa, niin sitä parempi maku on. Itse pidin pataa uunissa noin 2,5 tuntia ja maku oli kyllä ihan täydellinen! ^_^


Yleensä T ei innostu mun uusista kokeiluista, mutta tällä kertaa tää sai kyllä ihan täydet pisteet meiltä molemmilta - toki T:n kohdalla pienen pientä miinusta aiheuttivat sipulin ja paprikan palaset, jotka piti kerätä pois, mutta muuten tuntui menevän kaikki pavut ja linssitkin ihan sujuvasti, heheh! :D


Tän kanssa olis hyvin voinut tarjoilla myös jotain pientä salaattia, mutta arvatkaa nyt vaan,että ajattelinko sitä kaupassa ollessani.. hyvä, kun muistin creme fraishen! :D Raejuusto sopi tähän kans tosi kivasti ja tulipa todettua,että tää on supertäyttävää, sillä allekirjoittanut vetäs sujuvasti yhden annoksen jälkeen pienet parin tunnin päikkärit.. Ai, miten niin on ollut vähän raskasta tässä pari viikkoa.. Ehkä nää 2 vapaata taas pikkusen lataa akkuja, huomiselle varasinjalkahoidon, niin pääsen hetkeks rentoutuun.. :)


Millaisia ajatuksia chili con carne teissä aiheuttaa? Kuinka monella on tästä jotkut traumat peruskoulusta? Aiotteko kokeilla? :)

8 kommenttia:

  1. Hyvälle näyttää chilicorncarne!Kyllä kelpaisi syödä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, toi oli kyllä todella hyvää ja ohjeella tuli todella reilu annos! Odotan jo,että tätä pääsee kokeileen tätä ohjetta takassa hauduttamalla! ^_^

      Poista
  2. Oispa mun kouluaikana tarjottu tätä :D Mä tykkään tosi paljon pavuista ja chili con carnesta mutta ei 70-80 luvun taitteessa tälläistä herkkua tarjottu ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä veikkaan,et tää on tullut just sillon ysärillä koulujen ruokalistoille -ehkä? Mutta tää on kyllä todella hyvä ruoka, kun tästä saa kasvisversion hyvin nopeesti lisäämällä vaan papuja ja linssejä! :D

      Poista
  3. Tää oli mun lemppari ruoka ala-asteella! :D Yläasteen ja lukion aikana tää ei enää kuulunu ruokalistalle ja itse tätä ei ole tullut ikinä kokeiltua tehdä. Siitä on siis "pari" vuotta, kun oon viimeks syöny chili con carnea :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin oli varmaan joku 6 vuoden tauko tän syömisen kanssa, mutta nyt tää maistui ihan erinomaiselta. Kannattaa kyllä kokeilla! :D

      Poista
  4. Yhtä lempiruoista ja jotenkin nyt tiedän mitä aion kokata viikonloppuna. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen,että tää jää munkin lemppariruokalistalle, tän kokeilun myötä.. Kerro sitten, tuliko hyvää! :D

      Poista