lauantai 4. marraskuuta 2017

DIY: SYTYKERUUSUT

Ilmat on kylmentyneet jo sen verran,että meillä lämmitetään takkaa joka toinen tai joka kolmas päivä. Oon vieläkin vähän käsi sytyttään takkaa, että oon todennut sytykeruusut todella käteviksi siihen hommaan. Näitä ruusuja on todella näppärä tehdä, joten ajattelin jakaa ohjeen myös joululahjavinkkinä! Välttämättä lahjojen ei tarvitse olla kalliita ollakseen käytännöllisiä! ;) Meillä kerätään aina kananmunakennot talteen, koska oon jo pari vuotta noita askarrellut aina sillon tällöin, eli kananmunakennoista saa kivasti leikattua "kuppi-osat" irti ja niihin oon sitten vaan kieputtanut kennon kannesta suikaleen. Tämän jälkeen laitetaan vanhoja/ viime jouluisia jämäkynttilöitä kattilaan sulamaan miedolla lämmöllä. Ostin tätä hommaa varten oman kattilan Ikeasta pari vuotta sitten, muistelen,että maksoi noin 4 euroa. Tällä kertaa ajattelin laittaa punaisiin versioihin mukaan myös vähän tuoksua, joten sulatin joukkoon Yankeen jouluisen votiivikynttilän.Tasot kannattaa suojata kunnolla, ite käytin folioo suojaukseen, kun se pitää parhaiten steariinin poissa puupinnoista. Tein kaksi eri erää näitä ruusuja, ensin vaaleanpunaiset ja sitten joulunpunaiset.  Lisäksi tein tollasia vähän "roihupommeja" -niinkuin T niitä nimitti, eli vastaavia kuin ruusut, mutta vaan semisti rumempia! :D Oon todennut,että parhaiten noi ruusut saa kasteltua steariinikattilassa ihan tollasilla pihdeillä/ paahtoleipänipsuttimilla. Näiden kanssa pitää olla kyllä todella tarkkana, sillä steariini on todella kuumaa, kun se on sulaa. Oon yleensä tehnyt niin,että oon sulattanut  kynttilät ja nostanut kattilan viereiselle levylle jäähtymään. Tämän jälkeen kerkiää hyvin dipata ruusut, ennenkö steariini jähmettyy.Jäähtyneet ruusut on hyvä siistiä pohjasta, eli ottaa ne ylimääräiset steariinit ruusujen pohjista pois. Nämä oon yleensä laittanut suoraan sinne kattilaan odottaan seuraavaa ruusukertaa. Ajattelin viedä näitä vanhemmilleni parit paketit myös, vaikkei meiltä sellofaania vielä löytynytkään..Pakkasin ruusut suoraan kennojen kansiin, jossa ne vois suoraan paketoida sellofaaniin, jos antais näitä lahjaksi! :) 


Takan lämmitys on näillä keleillä ollut kyllä niin parasta.. Ei tarvi kuin pari pesällistä polttaa, niin talo lämpenee kummasti - nyt varsinkin, kun on taas ruusuja vähäksi aikaa! :)


Ootteko kokeilleet tehdä sytykeruusuja? Aiotteko kokeilla? :)

8 kommenttia:

 1. Tuo sytykeruusut tosiaan ovat käteviä! Meille anoppi tuo aina ison pussillisen noita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on todella käteviä, kun noilla saa takkaan tulen supernopeesti! :D

   Poista
 2. Viime jouluna tein ekan kerran.
  Ovat kyllä mainio keksintö.

  Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tehnyt noita pari vuotta, vaikka meillähän ei oo ollut takkaa/ tulisijaa, kuin vasta vuoden, mutta aina noi on ollut kivoja vietäviä ystäville ja sukulaisille kylään mennessä! :) Ihanaa viikkoa sinnekin! <3

   Poista
 3. Oi, onpa ne nättejä! <3 Pitää yrittää tehdä näitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kannattaa kokeilla noita! Varsinkin, kun saa kivasti kierrätettyä kananmunakennot <3

   Poista
 4. Nämä on ihania ja olen itsekin tätä ohjetta jakanut, kun tytär koulussa oli vinkin saanut. Mikäpä sen kivempaa, kuin tämmöinen ajatuksella tehty lahja ja kierrätys vielä taustalla:)
  Kaunis on tuo teidän takka ja mikä tunnelma:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oon takkaan todella tyytyväinen, vaikka siinä olikin mutkia matkassa,että saatiin siitä noin kaunis <3 Sytykeruusut on kyllä kivoja viemisiä, kun menee kylään tai antaa muuten vaan lahjaksi, kun ne on aina uniikkeja! <3

   Poista