lauantai 2. joulukuuta 2017

SALTED CARAMEL CHEESECAKE & GLÖGIJUUSTOKAKKU

Leivoin tosiaan meidän tupareihin parit juustokakut ja nyt ajattelin tässä bussimatkan ratoksi postailla vielä niiden ohjeet tännekin, vähän niinkuin muistiin. Molemmat ohjeet on aika reilun kokoiset,että jos meinaa tehdä pienemmät kakut, niin lämpöisesti suosittelen puolittamaan ohjeet. Mulla oli käytössä 26 cm irtopohja vuoka salted caramel cheesecakeen sekä glögikakkuun oli 28 cm. :)

Salted caramel cheesecaken ohje on alunperin Kinuskikissalta, mutta muokkasin sitä hieman. Vaihdoin pohjaan digestivekeksejä noin paketillisen eli noin 400 grammaa.Mikä sopi paremmin mun isompaan vuokaan. Lisäksi tein koko ohjeen laktoosittomana, tosin kakkua maistaessa huomasin heti,että käytin philadelphia- tuorejuuston kanssa myös jotain halvempaa tuorejuustoa, niin sen huomasi heti maussa. Ei kannata tinkiä mausta parin euron takia. Alla oleva ohje on siis lainattu Kinuskikissan sivuilta! :)

Pohja:
130 g suolarinkeleitä (Pretzel)
100 g täysjyvä-digestivekeksejä
150 g voita tai margariinia
Täyte:
500 g Philadelphia-tuorejuustoa
2 dl ruokosokeria (tai tavallista valkoista sokeria)
2 rkl sitruunamehua
2 tl vaniljauutetta (tai 1 vaniljatangon siemenet)
2 dl kuohukermaa
½ dl perunajauhoja
4 munaa
Halkeamien täyttämiseen:
hieman vaniljatuorejuustoa
Kuorrute:
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ dl kuohukermaa
sormisuolaa
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Leikkaa myös reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet, jotka ulottuvat vuoan reunan korkeudelle. Vinkki: saat leivinpaperit pysymään reunoissa kiinni, kun sipaiset reunaan kevyesti margariinia tai öljyä. Murskaa suolarinkelit ja digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksi-rinkelimurskan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja noin neljän sentin verran reunoille.

Notkista tuorejuusto vatkaimella. Lisää joukkoon sokeri, sitruunamehu ja vaniljauute. Yhdistä perunajauhot ja kuohukerma. Sekoita kunnes perunajauhot ovat liuenneet kermaan. Lisää seos täytteeseen vatkaimella sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon munat. Kaada täyte vuokaan. Suojaa vuoan ulkopinta alumiinifoliolla, sillä rasvaa saattaa tihkua vuoan raoista paistamisen aikana.
Paista 175 asteessa 55 minuuttia. Peitä kakun pinta tarvittaessa foliolla estääksesi pinnan palaminen. Laita uuni pois päältä ja anna kakun jäähtyä uunissa huoneenlämpöiseksi. Hidas jäähtyminen vähentää pinnan halkeilua. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa mielellään yön yli. Peitä täytteen pintaan muodostuneet raot vaniljatuorejuustolla.
Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan. Keitä lieden keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes seos on paksumpaa (kinuskin lämpötila noin 110-astetta). Jos käytössäsi ei ole lämpömittaria, tiputa nokare kinuskia kylmällä vedellä täytettyyn lasiin. Kaada vesi pois. Jos nokare jää ehjäksi lasin pohjalle, kinuski on valmista.
Jäähdyttele kinuskia hetki ja kaada kakun päälle. Tasoita nopeasti. Nosta jääkaappiin, jotta kinuski jähmettyy. Ripottele pinnalle sormisuolaa.

Glögijuustokakun ohjeen oon pari vuotta sitten bongannut Valion sivuilta. Tähänkin ohjeeseen tein parit pienet muutokset,  tein kakun kokonaan laktoosittomana sekä valitsin glögin turhan vaaleana kakun kiilteeseen. Kakku oli kuitenkin maultaan ihanan raikas ja juhlava. En koristellut ohjeen mukaan vaan laitoin candycanet kakun päälle, koska niitä olin ostanut tupareita varten muutenkin! :) Alkuperäinen ohje siis Valion sivuilta lainattu! :)

Pohja
150 g pipareita
50 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 tl piparkakkumaustetta
2 rkl glögiä
2 luumu-kanelirahkaa 

Kiille
3dl tummaa glögiä
2-3 liivatelehteä

Murskaa piparkakut ja sulata voi. Yhdistä. Taputtele seos Ø 22 - 23 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin päälle. Laita täytteen liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta piparkakkumausteella.Kuumenna glögi kiehuvaksi pienessä kattilassa. Sulata liivatelehdet siihen. Kaada seos rahkan joukkoon, sekoita.Nostele lopuksi kermavaahto rahkaseoksen joukkoon. Kaada täyte piparkakkupohjan päälle. Tasoita pintaPeitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa väh. 4 tuntia.

Valmista kiille: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna 1/2 dl glögiä kiehuvaksi. Sulata liivatteet siihen. Lisää joukkoon loppu, kylmä glögi ja kaada varovasti tai lusikoi hyytyneen kakun pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa n. 1 tuntia. Candycanet kannattaa lisätä just ennen tarjoilua, koska ne sulaa hyvin nopeasti..


Molemmat kakut oli tilaisuuteen täysin sopivat ja reilun kokoiset, joten Salted caramel cheececakea veinkin sitten vanhemmilleni reippaan palasen, koska ajattelin,että olisi hyvä iltapäiväkahveiluun. Näitä kakkuja leivon varmasti myöhemminkin! :)

Ootteko kokeilleet näitä? Onko teillä joku ihan vakioresepti joulunajalle? :)

16 kommenttia:

  1. Salted Caramel Cheescake, yes please <3 Upeita molemmat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Noi oli kyllä hyviä ja semihelppoja leipoa! :D

      Poista
  2. Oii, salted caramelia pitää kokeilla vielä ennen joulua! <3 Mä ajattelin mennä glögijuustokakulla itsenäisyyspäivänä, katsoin samasta Valion reseptistä ostoslistan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla - noi vie kielen mennessään! ;) Kiva kuulla,että aiot kokeilla tota - se on kyllä hyvän makuinen juustokakku! <3

      Poista
  3. Vastaukset
    1. .. vie kyllä niin kielen ja makeen nälän mennessään! :D On kyllä semimakeaa ja niin hyvää! :P

      Poista
  4. Todella herkullisen näköisiä ja kuuloisia molemmat kakut :) Tuota glögikakkua haluaisin koittaa tehdä, katsotaan mitä siitä tulee haha :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Mä olisin halunnut tehdä tota juustokakkua pikkujouluihin, mutten olis saanut sitä millään tuotua bussilla :( Laita kuvia sitten,että onnistuko! :D

      Poista
  5. Oioi mitä herkkuja<3 toi salted caramel kakku näyttää niin herkulliselta njam!

    VastaaPoista
  6. Oi onpa herkullisen näköisiä kakkuja ♥ Itse en ole koskaan onnistunut leipomaan kakuista hyviä, mutta näistä voisi kyllä kumpaa tahansa kokeilla joulupöytään viemisiksi :)

    ♥: Ane

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kannattaa kokeilla, noi oli aika helpot ja nopeat tehdä! :)

      Poista
  7. Todella herkullisen näköisiä kakkusia, varmasti niitä ne olikin<3 Siis mä en pidä yhtään keittiössä hääräämisestä vaikkkain perus muffinsit sun muut onnistuu. Annan siskon aina hoitaa ton makeen puolen joulunalla, hän osaa leipoa todella herkullisia kakkuja ja vieläpä todella upeen näköisiä sellaisia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, siskotyövoiman käyttö on täälläkin välillä hyvin tuttua! :D Toisaalta se on kyllä kätevää, kun sitten voi keskittyä itseä kiinnostaviin juttuihin :D

      Poista
  8. Glögijuustokakku, nam! Kauniilta kakut näyttävät :)
    Joulun aikaan perinteiset taateli- ja hedelmäkakut meillä valmistuu. Pitäisi kokeilla juurikin jotain juustokakkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Mä laitoin just taatelikakut uuniin, niin niitä meilläkin syödään joulun tienoilla! :D

      Poista