maanantai 5. helmikuuta 2018

RUNEBERGINKAKKU

Oon aina perinteisesti tehnyt Runebergin torttuja tai -kakun helmikuun alussa, kun ollaan aina kahviteltu mun&pikkusiskon nimppareiden kunniaksi. Leivoin tosiaan eilen Runebergin kakun tällä Hellapoliisin ohjeella ja ajattelin nyt jakaa sen teillekin, koska kakusta tuli ihan superhyvä! Ohjeessa ei ollut mitään turhia kikkailuja, vaan se oli just sopiva nopea leivottava! Tein ohjeesta 1/2- version, koska ajattelin,että eipä tuu ainakaan liian iso kakku ja  18 cm  irtopohjavuokaan tämä määrä oli oikein sopiva. Syötiin kakku jo eilen, kun käytiin T:n kanssa mun vanhempien luona kylässä- eli suomeks tää oli sellanen yhden kahvitteluhetken kakku 5 hengelle + yhdelle iltapalaksi palanen. :)


Runebergin kakku
noin 10 annosta
200 g voita tai margariinia (laitoin margariinia)
1 dl fariinisokeria
1 dl taloussokeria
2 munaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl (=50 g) mantelirouhetta tai mantelijauhetta (laitoin mantelijauhetta)
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ dl mantelilikööriä + ½ dl vettä TAI 1 dl omenamehua (laitoin 1/2 dl vettä ja 1tl rommiaromia)
n. 10 tippaa karvasmanteliaromia
Vuokaan:
margariinia tai voita ja korppujauhoja
Pinnalle:
150 g vadelmamarmeladia (laitoin oman pihan vadelmista tehtyä hilloa)
2 dl tomusokeria
n. 2 rkl vettä
Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja likööri, sekä vesi. Mausta varovasti karvasmanteliaromilla ja maista taikinaa. Laita taikina voideltuun ja jauhotettuun, halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja siirrä tarjoiluvadille. Pursota tai levitä hillo kakun keskelle isoksi ympyräksi. Sekoita tomusokeri ja vesi paksuksi tahnaksi ja pursota hilloympyrän reunalle.

Ootteko jo syöneet Runebergintorttuja/- kakkua tänä vuonna? Leivoitteko itse vai ostitteko valmiina? :)

14 kommenttia:

  1. Oi miten hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä hyvältä 😍 en oo ennen törmännyt tähän kakkuversioon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kakkuversio on musta parempi, kun sillon ei tuu syötyä ”liikaa”.. kun yleensä ne valmiit tortut onnistua ja hyvin kostutettuja, niin niistä voi jäädä sellanen ”ällö” olo :/

      Poista
  3. Vähänkö kiva idea tehdä Runeberginkakku! :) En ookkaan koskaan maistanut. Perinteiset tortut ei kuulu mun suosikki herkkuihin, joskus syön, mutta aika harvoin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En syöny tänä vuonna torttumuodossa ollenkaan, vaan tätä kakkua. Tykkään et kakku on helpompi annoskoon suhteen - ja saa kuitenkin maistella kauden makuja :)

      Poista
  4. Mäkin tein kakkuversion, mutta kaupasta oli vadelmahillot loppuneet niin meidän runeberginkakussa oli anopin tekemää lakkahilloa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut lakkahillo sopii varmasti kans hyvin! :D Meillä olis kans anopin tuomia lakkoja pakkasessa, mitä pitäis käyttää pois.. arkkupakastin on vaarallinen, kun ei muista kaikkea mitä sielä on :D

      Poista
  5. Ompa kiva idea, näyttää ihanalta<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Toi oli kyllä musta tollai parempi kuin omat/yksittäiset tortut :D

      Poista
  6. Superherkullisen näköistä! :) Itse olen yleensä väkertänyt perinteisiä Runebergintorttuja, mutta tänä vuonna laiskuus iski ja ostettiin kaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut kaupastakin saa ihan hyviä versioita! Ei ollenkaan huono vaihtoehto! :D

      Poista