torstai 12. huhtikuuta 2018

KYLVÖPUUHIA& KESÄKEITTIÖHAAVEILUA

Ostin Lidlistä viime viikonloppuna noita "minikasvihuoneita", siemenet ja multaa, kun sattui sopivasti eteen kauppareissulla, en ollut edes ajatellut, että alkaisi olla kylvöaika. Istutin tietysti sitten jo sunnuntaina tomaatin, kurkun, paprikan ja kurpitsan siemenet multiin sillä ajatuksella, että jos saataisiin edes parit taimet aikaiseksi. Oon aina perinteisesti saanut siemenet itämään kivasti ja saanut ne taimiksi asti, kunnes niille on käynyt jotain mystistä ja kasvatus on loppunut sitten siihen. Parina vuonna oon saanut ihan muutaman tomaatin& chilin aikaseksi. Tänä vuonna ajattelin ottaa aika rennoin rantein ja katsoa kuinka käy. Olisin ehkä halunnut laittaa enemmänkin noita siemeniä ja lajikkeita itämään, mutta..  ehkä mä sitten vaan ostan lisää kasveja valmiina taimina. En oo aiemmin ollut näin innoissani taimien kasvatuksesta, mutta selvästi ensimmäinen oikea kevät omakotitalossa on tehnyt tehtävänsä! :)


Yritin ensin kylvämistä mun pienen apulaisen kanssa, mutta kun hän olisi syönyt vaan multaa, niin laitoin hänet sitten sisälle - pois pahanteosta. Multapussi oli juuri sopivan kokoinen neljään tollaiseen kennoon, jossa on aina 24 taimelle paikka. Ostin ehkä hieman liikaa noita siemeniä, mutta  ehkä pelataan mielummin varman päälle itämisen suhteen. Väittäisin kuitenkin,että vaikka niitä siemeniä oli ihan riittävästi, niin mahdollisesti pitää tehdä toinen kierros osaan lokeroita.


Sijoitin "minikasvihuoneet" ruokailutilaan ruokapöydän toiseen päähän ikkunan alle, sillai,että patterista tulee vielä hieman lämpöä alapuolelta ja sitten oon kastellut niitä sumuttamalla joka toinen päivä. Onneksi noissa "kasvihuone"-paketeissa tuli kannet mukana, niin ne on saaneet kasvaa ihan rauhassa muutaman päivän. Kurkut on jo alkaneet tehdä ensimmäisiä taimia ja hyvä niin. Myös kurpitsa oli jo vähän näyttänyt elonmerkkjä, mutta tomaatti ja paprika oli aika hiljaisia. Innolla jäämme odottamaan, mitä tulevien viikkojen aikana tapahtuu! :)
 

Meillä on pihassa varmaan vielä puoli metriä lunta joka puolella, mutta pikkuhiljaa alkaa lumetkin jo sulaa - ainakin toivottavasti. Ens viikolla viimeistään! Pikkusen tossa jo kuumottelis hieman alkaa jo rakenteleen.. Jarelle pitäis tehdä kunnollinen aitaus, että hän sais ihan leijonana viilettää ilman valjaita ympäri tonttia. Ollaan lisäks  suunniteltu, että rakennetaan pihaan pieni kesäkeittiö, kun sitten sais vähän enemmän irti tosta pihasta. Lisäksi, kun ei olla oikein laitettu pihaa vielä mitenkään, niin olis ehkä kiva saada sinne joku pieni kukkamaa (?!) kesäkeittiön toiselle reunalle, johon vois laittaa vaikka pionia ja ehkä liljoja. Pionien juuripaakut jo ostinkin tossa ja mietin,että pitääkö niitäkin jo alkaa idättään. Kesäkeittiön toiselle reunalla ajattelin tehdä kans kasvimaan ehkä just yrttejä tai mustikkaa. Meillä on kuitenkin 12 omenapuuta ja lukuisia marjapuskia, niin haluaisin jotain erilaista. Raparperin kans ainakin ajattelin ympätä johonkin, koska rakastan raparperiä!

Meillä jäi talon ulkoverhoilusta aika paljon tota keltasta paneelia yli, joten sitä voisi hyvin käyttää tohon myös. Tai noh, yli ja yli - ne odottaa autotalliprojektin aloitusta, sitten joskus, kun on rahaa siihen.  Pohjapinta-alaksi kesäkeittiöön ollaan ajateltu vajaata 20 neliötä, että saatais sinne hyvin mahtuun grilli, joku taso ja 8 hengen pöytä. Todettiin,että 4 tai 6 hengen pöytäryhmä on kuitenkin vähän pieni.. 8 hengen pöytää saa vielä tarvittaessa päihin paikat, niin sais pikkusen enemmän porukkaa mahtumaan. Yleensä kuitenkin, jos pitää jotkut grillijuhlat, niin olis se vaan kiva,että olis istumapaikkoja. Tykätään kuitenkin grillata ja pitää illanistujaisia! ;)


Kuinka ootte valmistauneet tulevaan kesään? Kylvittekö mitään kasveja kesää varten? Onko jo jotain suunnitelmia? :)

6 kommenttia:

 1. Täällä on jo kasvamassa pääasiassa tomaattia ja chiliä! Kasvatus on kivaa puuhaa vaikken aina satoa saadakaan. Täällä on lähes kaikki lumet sulaneet, nopeesti ne lähtee kun aurinko alkaa paistaa ja yöpakkaset loppuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvattaminen on kyllä kivaa puuhaa :D Olin vähän myöhässä liikenteessä, kun en viittiny laittaa ennen reissua kasvaan mitään ja pari viikkoa meni flunssassa.. mutta nyt ollaan jo hyvässä vauhdissa :D

   Poista
 2. Toivotaan, että kylvöksesi onnistuvat hyvin ja saatte herkullista satoa <3

  VastaaPoista
 3. Mä haluisin päästä istuttamaan yrttejä ja muita, mut mun kodissa ei oo parveketta niin se ei oikein onnistu! Vein kuitenkin isin luo maissin siemeniä, jotka se toivottavasti muistaa istuttaa tänä viikonloppuna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, maissin siemenet kuulostaa eksoottisilta :D Mä ajattelin laittaa kans yrttejä tässä jossain kohtaa .. ymmärrän hyvin,että noi vie tilaa ihan hirmuisesti.. :/

   Poista