sunnuntai 2. joulukuuta 2018

PORKKANA- JA LANTTULAATIKKOA


Taas on aikaa vierähtänyt edellisestä postauksesta - välillä vaan tuntuu, että instan puolelle niin paljon nopeampi postailla & ladata kuvat.. Eli ottakaapa blogin insta seurantaan - puikoltapudonnut! :)

En oikein tiedä miksi, mutta oon ehkä tänä jouluna kärsinyt hieman joulujumituksesta eikä joulujutut oo oikein lähtenyt niin reippaasti liikkeelle kuin olisin toivonut. Mikä on oikeesti tosi kummallista, kun kuitenkin oon ihan jouluihminen. Samaa ongelmaa huomasin halloweenin kanssa hieman. Ehkä tää tästä, kun saadaan kuusi koristelua ja loput lahjat hommattua. Oon vähän jo stressaillut valmiiksi sitä, että kuinka hoidetaan jouluaaton ajelut porukoilta porukoille ja kuinka joulu yleensäkin tulee menemään.. :)

Nyt, kun kädet on taas alkaneet näyttää merkkejä, että on pidettävä neulomisesta pieni tauko, niin päätettiin siskon kanssa kokeilla tehdä lanttu- ja porkkanalaatikoista testiversiot. Olin yllättynyt kuinka hyvin onnistuttiin - eipä taideta ostaa enää Saarioisten äitien tekemiä ruokia jouluksi, kun saatiin tehtyä ihan itse noin hyvät! Olin myös yllättynyt siitä, että kuinka nopeasti laatikot valmistui, vaikka oon aina ajatellut, että niissä menee pidemmän aikaa. Seuraavaksi kokeillaan sitten perunalaatikko ja imelletty sellanen. Jotenkin mua innostaa suuresti se ajatus, että jos noi laatikot tekee itse, niin niissä ei ole lisä-aineita ja tietää mitä syö. :)

Ollaan muuten saatu vihdoin remppaa etenemään ja yläkerran rappuset on toivottavasti vielä tän vuoden puolella siinä kunnossa, että voisin esitellä nekin vihdoin. Nyt oikeestaan jo tiedän, että mitä se tarkoitti, että rintamamiestalossa ei hommat lopu - kun niihin kerkiää jo kyllästymään välillä! ;)

Mitä teille kuuluu? Aiotteko tehdä joululaatikoita itse? Hommasitteko muuten joulukalenterit? Mulla on vieläkin teekalenterin luukut avaamatta.. :D

13 kommenttia:

  1. Ehdottomasti itsetehdyt laatikot. Tein nyt lanttu ja bataattilaatikkoa pikkujouluksi. Hyvin ovat aina onnistuneet. Kermalla, voilla, siirapilla jne ei voi oikein epäonnistua :D Varsinainen joulu tulee porukoilla oltua ja äiti siellä sitten tekee laatikot yms jouluruuat itse ( ei halua apureita). Mies osti mulle karkkikalenterin. Itse ostin perinteisen kuva ja veikkauksen kalenterin. Vielä osa lahjoista ostamatta/miettiättä, mutta on tässä onneksi nyt kolme viikko aikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, että kun on kerma, voi, siirappi yms. mukana jouluruokien laitossa, niin on varmasti hyvää :D

      Poista
  2. En ole itse tehnyt laatikoita, mutta äitini ja siskoni tekee - sinne olemme menossakin syömään jouluaterian :D

    VastaaPoista
  3. Teen perunalaatikon itse, muita meillä ei syödä ;) Itse tehty perunalaatikko on kyllä niin paljon parempaa kuin kaupan valmis.Ihanaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että perunalaatikkoa menee :D En oo saanut imellettyä perunalaatikkoa tehtyä/onnistumaan, mutta onneks anoppi saa sen aina onnistuun..

      Poista
    2. Tässä pomminvarma ohje:

      1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä ja soseuta keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä.
      2. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi. Jos haluaa toimia pomminvarmasti, voi jäähdyttää noin 65 asteiseksikin.
      3. Lisää ja sekoita jäähdytettyyn soseeseen vehnäjauho. Lisää tarvittaessa "tilkka" 65-75 asteista vettä.
      4. Laita sosekattila imeltymään 70-75 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita noin 3 kertaa ja maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä. Uunin lämpötilan voi varmistaa erillisellä uunimittarilla. Kontrollimaun voi maistaa imeltämättömästä soseesta.

      5. Lisää voi ohuina siivuina tai nokareina tai sulana ja suola. Lisää maitoa niin että saadaan "puuromainen velli".
      6. Laita sose voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle muutama voinokare. Pinnalle voi lisätä korppujauhoa.
      7. Paista 2-3 tuntia 150 asteisessa uunissa. Paistamisen voi myös aloittaa 200-210 asteisessa uunissa ja kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan uunin lämpötila alennetaan noin 130 asteeseen.

      Poista
  4. Pelkästään kuvan näkeminen sai mut nälkäseks, hahah :D Porkkanalaatikko on mun lemppari! ♥ Meillä äiti tekee osan laatikoista itse ja osa ostetaan kaupasta. Esimerkiks porkkana- ja bataattilaatikko tehään aina ite, mutta sit maksa- ja lanttulaatikko ollaan yleensä ostettu :D

    Mulla on kaks joulukalenteria, toinen on Nyxin ja toinen Catricen. Haluaisin noiden rinnalle vielä joko perinteisen suklaa- tai kuvakalenterin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se Nyxin kalenteri näytti kans kivalta,ja Catricen kans. Mua vähän ehkä kuitenkin harmittaa, että en hommannut kosmetiikkakalenteria :(

      Poista
  5. Vielä ei ole päätetty tarkkaan mikä on tämän joulun menu. Ainakin kaloja, saaristolaisleipää ja kinkku löytynee. Laatikot jätetään ehkä tänä vuonna kokonaan tekemättä. Niitä tulisi syötyä niin vähän, että tehdään mielummin jotain mikä on mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, että on turha tehdä sellaisia ruokia, mitä ei tule syötyä :)

      Poista
  6. Mä teen jokavuosi itse lanttu- ja perunalaatikon (imellettynä tottakai) ja se on osa sitä joulun viehätystä kun pääsee itse kokkaamaan läheisille. Porkkanalaatikko ei kuulu mun lemppareihin niin sitä en tee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että oot kans itsetehtyjen laatikoiden puolella! <3 En oo koskaan saanut jostain syystä imellettyä perunalaatikkoa aikaseks, kun se ei vaan imelly.. onneks anoppi korjaa sitten tämän omilla laatikoillaan :D

      Poista